Szukaj szczoteczki

Lista produktów, które przebarwiają twoje zęby

22 maja 2019

Osiągnięcie śnieżnobiałego uśmiechu jest sztuką niezwykle trudną i wymagającą wielu poświęceń. Również tych dietetycznych. Niestety wiele produktów, które spożywamy na co dzień, niekorzystnie wpływa na barwę zębów, niwecząc tym samym wszystkie nasze próby utrzymania efektów wybielania. Których konkretnie z nich zatem unikać, by móc cieszyć się nieskazitelną bielą zębów? Sprawdźcie poniższą listę.

Do przebarwień zębów nie dochodzi od razu – jest to proces długotrwały, nasilający się z czasem. Dopiero po kilku latach zauważamy, że nasze zęby, mimo usilnych starań, są przebarwione. Na pewno wielokrotnie zastanawiałeś się, dlaczego pomimo faktu, że dbasz o higienę jamy ustnej w sposób kompleksowy, ciągle nie możesz osiągnąć zadowalającej cię barwy zębów. Otóż zapewne duża w tym zasługa produktów, które spożywasz na co dzień.

Przebarwienia nie tylko od jedzenia

Pamiętajmy jednak, że to, co jemy, nie jest jedyną przyczyną, z jakiej dochodzi do przebarwień zębów. Poza tym nasze zęby mają niekorzystny kolor najczęściej na skutek naturalnych procesów starzenia organizmu, urazów i wad szkliwa, zażywanych leków, przebytych chorób ogólnoustrojowych oraz – a raczej przede wszystkim – niewłaściwej higieny jamy ustnej.

Jeśli jednak jesteś przekonany, że dbasz o jamę ustną właściwie, a Twoje zęby posiadają nadal niezadowalający kolor, sprawdź listę produktów, które zażywasz na co dzień, prawdopodobnie nieświadomie przebarwiając zęby.

1. Kawa

Wielu z nas nie potrafi bez filiżanki kawy rozpocząć kolejnego dnia. Niestety napój ten niekorzystnie wpływa na nasze szkliwo. Czy dostrzegasz ciemny osad, który pozostaje na naczyniu zaraz po wypiciu kawy? W ten sam sposób osadza się on na naszych zębach, zmieniając ich barwę na nieestetyczną. Jeśli nie potrafisz rozstać się z kawą, a chcesz zminimalizować jej niekorzystny wpływ na zęby, do każdej filiżanki dodawaj tłuste mleko, które pozwoli choć częściowo zneutralizować zawarte w napoju barwniki.

2. Herbata

Obok kawy najpopularniejszy napój, który większość z nas spożywa każdego dnia. I posiadający tak samo barwiące właściwości. Okazuje się, że najwięcej osadów pozostawiają na zębów herbaty zielone i czerwone, więc ich w szczególności powinniśmy unikać.

3. Czerwone wino

Zdarzyło Ci się kiedyś poplamić winem na przykład serwetkę? Jeśli tak, na pewno dostrzegłeś, jak trudno jest takie plamy usunąć. Analogicznie czerwone wino wpływa na zęby – barwi je bardzo silnie i trwale, przez co trudno efekty częstego spożywania wina wyeliminować. Zresztą, nie tylko zęby są narażone na przebarwienia związane z piciem tego trunku, ale również podniebienie czy język. Jeśli zatem marzymy o białym uśmiechu, ale jednocześnie nie chcielibyśmy rezygnować z wina, powinniśmy raczej wybierać jego białą wersję.

4. Słodycze

Mowa tu przede wszystkim o łakociach kolorowych, posiadających w swoim składzie dużą ilość sztucznych barwników. Możemy wyróżnić wśród nich cukierki, żelki, gumy, czy lizaki. Ślina nie jest w stanie całkowicie usunąć powstających za sprawą barwników osadów, więc osadzają się one na zębach. Poza tym pamiętajmy, ze słodycze z łatwością przylegają do naszych zębów, prowadząc w ten sposób do wykształcania się procesów próchniczych.

5. Papierosy

Tego typu używki przyczyniają się do bardzo trwałych i mocnych przebarwień. Na pewno niejednokrotnie zwróciłeś uwagę, że zęby nałogowych palaczy zazwyczaj posiadają nieestetyczną, intensywnie żółtą barwę. Niestety nie można jej wyeliminować przy użyciu szczoteczki i pasty do zębów, a profesjonalne zabiegi wybielające przeprowadzane w gabinetach stomatologicznych również nie przyniosą palaczom długotrwałych efektów, gdyż osady z papierosów niezwykle szybko wnikają w szkliwo. Chcesz mieć białe zęby? Rzuć palenie!

6. Napoje słodzone i gazowane

Chyba nawet małe dzieci już wiedzą, jak niekorzystny wpływ na zęby ma coca-cola. Ale nie tylko ona. Wszystkie napoje, które posiadają w swoim składzie dużą ilość szkodliwych kwasów, uszkadzają szkliwo, czyniąc je tym samym podatnym na działalność substancji barwiących. Poza tym pamiętajmy, że spożywanie napojów słodzonych i gazowanych jest jedną z najczęstszych przyczyn pojawiania się próchnicy. Najlepiej zastąpić je w diecie wodą.

7. Niektóre warzywa i owoce

Od zawsze wpaja się nam, że warto jeść warzywa i owoce, ponieważ mają bardzo dobry wpływ na kondycję naszego organizmu. To rzeczywiście prawda, jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że spożywanie czerwonych buraczków, jagód, winogrona, jeżyn, malin, czy wiśni przy okazji niekorzystnie wpływa na kolor zębów. Oczywiście nie zalecamy wyłączenia z diety wymienionych produktów, jednak w trosce o białe zęby najlepiej po ich spożyciu przepłukać jamę ustną wodą i dokładnie umyć zęby.

Mirosław Fojut Administrator

Lekarz specjalista, pasjonat rynku szczoteczek elektrycznych oraz towarzyszących im innowacji. Jestem autorem artykułów dotyczących nie tylko mojego zawodu, czyli chorób jamy ustnej i zębów, ale także tych bardziej „na luzie”, o tym, co w dentystycznej trawie piszczy. Śledzę na bieżąco nowinki dentystyczne od Ameryki po Chiny, aby móc dzielić się swoją wiedzą nie tylko ze swoimi pacjentami, ale też Wami, czytelnikami. Żywię tym samym nadzieję, że moi koledzy po fachu również zaczną się otwierać na innowacje po zapoznaniu się z nimi i wprowadzać nowatorskie metody leczenia do polskich gabinetów.

social media
Sending
Ocena czytelników
0 (0 votes)
Kategoria : Blog

Dodaj komentarz