Co jeść po zabiegu wybielania zębów

Proces wybielania zębów niestety nie kończy się wraz z opuszczeniem przez nas po zabiegu gabinetu stomatologicznego. Rozjaśnione u dentysty zęby jeszcze przez kilkanaście dni od usunięcia przebarwień stabilizują swój kolor i są szczególnie wrażliwe na wszelkie bodźce. Aby nie zniweczyć uzyskanych efektów, wyznaczony przez lekarza prowadzącego okres należy stosować się więc do zasad tak zwanej „białej diety”. Na czym ona polega? Co możemy jeść po wybielaniu zębów, a jakich produktów lepiej unikać?

Czym jest biała dieta?

Nazwa „białej diety” nie wzięła się znikąd. Stanowi ona sposób odżywania, eliminujący z jadłospisu wszelkie produkty, które mogłyby zabarwić świeżo wybielone, wyjątkowo wrażliwe szkliwo zębów. Nie jest istotne, czy spożywane przez nas artykuły zawierają w sobie barwniki sztuczne czy naturalne – wszystko, co posiada kolor inny niż biały, może wpłynąć niekorzystnie na uzyskane po zabiegu wybielania efekty.

Jak pokazuje doświadczenie, pacjenci często nie stosują się do zasad białej diety, przez co ich szkliwo kilka dni po zabiegu powraca do stanu sprzed operacji. Według specjalistów, biała dieta powinna być możliwie zbilansowana i zróżnicowana, tak aby dostarczała nam możliwie wielu witamin i minerałów. Chodzi o to, abyśmy przez wyznaczony, konieczny do utrzymania efektów leczenia okres, jak najmniej odczuli niedobry spożywcze spowodowane wyeliminowaniem z diety większości owoców i warzyw.

Jak długo należy stosować białą dietę?

To, jak długo będziemy musieli stosować białą dietę, jest zależne od rodzaju przeprowadzonego zabiegu wybielania, a także zaleceń lekarza prowadzącego. Bezwzględnie na okoliczności, dwie godziny od rozjaśniania zębów w gabinecie lekarze proszą o wstrzymanie się z jedzeniem, piciem, czy żuciem gumy. W okresie tym możemy jedynie pić niegazowaną wodę. Po dwóch godzinach dozwolone jest już jedzenie i picie, jednak tylko produktów wchodzących w skład białej diety.

Minimalny okres, przez który lekarze zalecają stosować białą dietę, to dwa dni. Nie należy wówczas bezwzględnie jeść barwiących produktów ani też pić słodkich napojów. Czterdzieści osiem godzin od zabiegu jest bowiem kluczowe – właśnie w tym okresie nasze zęby są osłabione i wyjątkowo łatwo chłoną przebarwienia. Dla bezpieczeństwa i wzmocnienia efektów przeprowadzonego wybielania, większość specjalistów rekomenduje jednak stosowanie białej diety nawet do dwóch tygodni po zabiegu.

Co można jeść po zabiegu wybielania zębów?

Kwestia jedzenia po wybielaniu zębów budzi wiele wątpliwości. Wiemy, że biała dieta powinna obejmować produkty niebarwiące, czyli głównie o jasnych kolorach. Co jednak konkretnie możemy zjeść? Jak przygotować sobie jadłospis z wyłącznie białych produktów? To na pewno nie jest zadanie łatwe. Możliwości mamy bardzo ograniczone, a aby biała dieta miała sens i nie wpłynęła niekorzystnie na nasze zdrowie, musi być wdrażana w życie rozsądnie.

Oto produkty, które wchodzą w skład białej diety i bezpiecznie możemy je jeść przez czternaście dni od wybielenia zębów:

  • nabiał – mleko, ser, masło, jogurty naturalne, kefir, twaróg, maślanka;
  • produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso z kurczaka, białe ryby, indyk, krewetki, białka jaj;
  • warzywa – ziemniaki, kalafior, biała kapusta, cukinia, ogórek (bez skórki), biała fasola, kalarepa, białe szparagi, czosnek, pietruszka;
  • produkty zbożowe – biały ryż, białe pieczywo, kasza jęczmienna i jaglana, otręby i płatki owsiane, białe makarony;
  • napoje – woda, mleko.

Z dozwolonych produktów możemy układać swoje dzienne menu wedle własnego uznania. Ważne jednak, by unikać smażenia. Obróbkę termiczną żywności możemy wykonywać poprzez gotowanie, duszenie bądź pieczenie.  Pamiętajmy też o tym, by przygotowując posiłki, ograniczyć stosowanie przypraw – dopuszczalna jest tylko sól oraz biały pieprz.

Czego nie można jeść po zabiegu wybielania zębów?

Jak widać produktów, które możemy jeść w trakcie białej diety, nie jest wcale mało. Stworzenie z nich wartościowego menu na dwa tygodnie przy odrobinie chęci i wyobraźni nie powinno stanowić większego kłopotu.

Niestety, lista artykułów spożywczych, których powinniśmy unikać, jest jeszcze dłuższa. Podczas białej diety nie powinniśmy jeść takich rzeczy jak:

  • owoce – wiśnie, maliny, jagody, porzeczki, włączając w to przygotowywane z nich dżemy oraz konfitury;
  • warzywa – pomidory, marchewki, buraki, brokuły, szpinak, dynia, papryka, kapusta czerwona, a także wszelkie przygotowywane z wyżej wymienionych zupy;
  • mięso – wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna, wędliny i pasztety;
  • nabiał – żółty ser, ser wędzony, żółtka jaj;
  • przyprawy – chilli, cynamon, kurkuma, curry, papryka;
  • słodycze – wszystkie cukierki, lizaki, batony, chipsy, krakersy, i tym podobne;
  • napoje – herbaty, kawy, soki, napoje barwione, słodzone i alkoholowe.

Ponadto, jeśli jesteśmy palaczami, zaleca się po zabiegu całkowicie zaprzestać palenia tytoniu i innych podobnych wyrobów. Papierosy zresztą najlepiej porzucić na stałe, ponieważ wyjątkowo silnie przebarwiają szkliwo i mogą bardzo szybko zniweczyć efekty wybielania nawet w momencie, gdy kolor naszych zębów już po czternastu dniach się ustabilizuje.

Co jeszcze należy wiedzieć na temat odżywiania po wybieleniu zębów?

Jako że przez kilka dni od wybielenia zębów nasze szkliwo staje się bardzo tkliwe i wrażliwe, zaleca się, byśmy unikali produktów bardzo gorących i bardzo zimnych. Wszystko dlatego, że ich kontakt z zębami może potęgować dolegliwości, powodując silny, promieniujący ból. W przypadku, gdy podczas okresu stosowania białej diety zdarzy się nam zaś zjeść któryś z niedozwolonych produktów, należy kilka minut po jego spożyciu dokładnie wyszczotkować jamę ustną.

Zdajemy sobie sprawę, że biała dieta może być uciążliwa, jednak należy pamiętać, że stosuje się ją najwyżej przez dwa tygodnie – po tym okresie można już powrócić do normalnego odżywiania. Aby efekty przeprowadzonego wybielania były satysfakcjonujące, chyba warto się tyle przemęczyć, prawda? Tym bardziej, że rezultaty zabiegu w przypadku właściwego odżywiania się i przestrzegania zaleceń lekarza mogą utrzymywać się nawet przez dwa lata.

Co jeść po zabiegu wybielania zębów

Mirosław Fojut

Lekarz specjalista, pasjonat rynku szczoteczek elektrycznych oraz towarzyszących im innowacji. Jestem autorem artykułów dotyczących nie tylko mojego zawodu, czyli chorób jamy ustnej i zębów, ale także tych bardziej „na luzie”, o tym, co w dentystycznej trawie piszczy. Śledzę na bieżąco nowinki dentystyczne od Ameryki po Chiny, aby móc dzielić się swoją wiedzą nie tylko ze swoimi pacjentami, ale też Wami, czytelnikami. Żywię tym samym nadzieję, że moi koledzy po fachu również zaczną się otwierać na innowacje po zapoznaniu się z nimi i wprowadzać nowatorskie metody leczenia do polskich gabinetów.
Back to top button