Blog

Czy poziom pH w jamie ustnej ma znaczenie?

Poziom pH w naszej jamie ustnej nie pozostaje bez znaczenia dla jej zdrowia. By móc cieszyć się zębami bez ubytków oraz mocnymi dziąsłami – warto zadbać, by był on odpowiedni, przede wszystkim nie zbyt kwaśny. Jak należy to zrobić?

Zdrowy jadłospis

Aby utrzymać odpowiedni poziom pH w jamie ustnej, należy spożywać zdrowe pokarmy i pić dużą ilość wody. Wprowadzenie do diety większych ilości gazowanych napojów i słodyczy, zmienimy pH w ustach na kwaśne, dzięki czemu staną się one idealnym środowiskiem dla bakterii. Stąd już prosta droga do demineralizacji szkliwa i ubytków. Dlatego też, należy uważać z ilością cukrów prostych (glukozy, fruktozy, galaktozy i mandozy) wprowadzanych do naszej diety.

Najgorsze dla zdrowego uzębienia są słodycze, które długi czas zostają w jamie ustnej – żelki, landrynki, cukierki czy ciągutki. Po każdorazowym ich spożyciu, należy przepłukać usta wodą.

Zębom mogą szkodzić także wino, ocet, fast-foody i cytrusy. Prawidłowe pH w ustach powinno wynosić 6-7. Z kolei produkty te charakteryzują się pH 2-4, co doprowadza do zwiększonej kwasowości, a stąd już niedługa droga ku próchnicy zębów i erozji szkliwa.

Pamiętaj, by po spożyciu produktów bogatych w kwasy (np. napojów gazowanych, owoców) wstrzymać się ze szczotkowaniem co najmniej pół godziny. Pozwoli to ślinie na zneutralizowanie działania tych substancji. W innym przypadku – możesz trwale uszkodzić szkliwo i narazić się na próchnicę.

Jak wygląda Twoja ślina?

Ślina to płyn naturalnie znajdujący się w jamie ustnej człowieka. Jednym z jej wielu zadań są neutralizowanie poziomu pH w jamie ustnej oraz usuwanie z zębów resztek pokarmowych. Dlatego też ważne jest, by znajdowała się w niej w odpowiedniej ilości. Gdy cierpimy z powodu zbyt małej ilości śliny, nasza jama ustna narażona jest na skolonizowanie przez bakterie. Gdy przez dłuższy czas odczuwasz suchość w ustach – udaj się do lekarza. Być może proces wytwarzania śliny przez twój organizm został zaburzony chorobą lub przyjmowanymi lekami.

Poziom pH śliny można samodzielnie kontrolować, używając do tego testera w formie taśmy ze wskaźnikiem podobnym do papierka lakmusowego. Na taką taśmę nakłada się próbkę śliny, a otrzymany kolor porównuje się z miarką, znajdującą się na opakowaniu testera.

Utrzymanie właściwego poziomu pH w jamie ustnej jest bardzo ważne w profilaktyce chorób uzębienia. Dlatego też warto przestrzegać na co dzień zasad zdrowej diety i regularnie oczyszczać uzębienie, a kiedy poddamy się ochocie na słodycze – przynajmniej przepłukać jamę ustną. Pamiętaj też, że jeśli masz problemy z niedostatecznym wydzielaniem śliny, a zwiększenie ilości przyjmowanych płynów nie pomaga, musisz udać się do lekarza.

Marcelina Dobrowolska

Jestem na 3 roku stomatologii na jednej z polskich uczelni medycznych. Poszłam w ślady rodziców, którzy nauczyli mnie, jak odpowiednio dbać o higienę jamy ustnej. Udzielam się na tym blogu, gdyż sądzę, że mogę pomóc w dostarczeniu rzetelnych informacji na tematy związane z tematyką zdrowia zębów i dziąseł. Uważam, że zawsze warto zdobywać nowe informacje o znanych nam dobrze rzeczach.

Powiązane artykuły

2 komentarzy

  1. Dzień dobry. Posiatanowiłem napisać, bo szukałem w sieci informacji na temat aft. Mam taką przypadłość, że dość częśto – przynajmniej raz na kwartał mam aftę /afty. Rozmawiałem z wielo osobami, lekarze, dentyści – w sumie mówią, że to się wiążę z odporonością a ja faktycznie mam słabą odporność. Słyszałem jednak że powstawanie aft może m ieć związek ze śliną. Przeczytałem na Pani blogu inforacje na temat śliny i możliwości jej zbadania – czy w aptece kupię takie paskki do badania poziomu ph? I drugie pytanie – czy jest możliwość zrobienia wymazu z takiej afty i czy to ewentualnie może pomóc zdiagnozować skąd się one u mnie biorą tak często?

  2. Masz kwaśne ph. Też to miałem. Jedz alkaloidy i płukaj usta naparem z szałwii pomoże. Szałwię można posadzić w ogrodzie i cały rok nawet zimą z pod śniegu jest dobra. Na ból gardła też pomaga chociaż ostatnio oprócz płukania trzeba połykać. A alkaloidy typu czosnek, cebula, chrzan, chinina, kapsaicyna w ostrych papryczkach mniej pali z tłustym i piwem. Np majonezem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button