Zachowanie właściwego poziomu witamin i minerałów w naszym organizmie jest kluczowe dla naszego zdrowia. Ma także duży wpływ na stan uzębienia i jamy ustnej. Nawet niewielkie niedobory mogą powodować liczne dolegliwości ze strony naszych zębów czy dziąseł. W tym artykule przedstawimy najczęściej występujące konsekwencje dostarczania zbyt małej ilości witamin i minerałów oraz co należy spożywać, by im przeciwdziałać.
Niedobór witaminy PP
Objawy: ślinotok, brązowy nalot na języku, uczucie pieczenia w jamie ustnej.
Jak uzupełnić niedobór tej witaminy? Należy zwiększyć ilość spożywanego nabiału, produktów pełnoziarnistych, pomidorów, orzechów ziemnych, roślin strączkowych i kaszy gryczanej.
Niedobór żelaza
Objawy: afty, guzki, pęcherzyki na języku małej wielkości.
Jak uzupełnić niedobór? Wystarczy zwiększyć ilość spożywanych warzyw zielonolistnych, płatków owsianych, soi, soczewicy, fasoli czy pestek dyni.
Niedobór witaminy D3
Objawy: kruszenie się zębów.
Jak uzupełnić niedobór tej witaminy? Korzystać ze słońca, jeść dużo ryb lub suplementować.
Niedobór krzemu
Objawy: osłabienie szkliwa, choroby dziąseł, ból stawu skroniowo-żuchwowego.
Jak uzupełnić niedobór? Należy jeść duże ilości brązowego ryżu, otrębów, rzodkiewki, kapusty i białej cebuli.
Niedobór wapnia
Objawy: słabe zęby, paradontoza.
Jak uzupełnić niedobór? Można spożywać duże ilości nabiału, śledzi, zielonych warzyw, płatków owsianych oraz orzechów laskowych.
Niedobór witaminy B2 – ryboflawiny
Objawy: suchość w jamie ustnej, zajady, pękanie kącików ust.
Jak uzupełnić niedobór tej witaminy? Należy spożywać dużo grzybów, soi, grochu, szpinaku, fasoli, pełnoziarnistego pieczywa, tłustych ryb, długodojrzewających serów, karzy jaglanej i nabiału (zwłaszcza twarogu).
Niedobór witaminy C
Objawy: obrzęki i krwawienia dziąseł, wybroczyny, stany zapalne w jamie ustnej.
Jak uzupełnić niedobór tej witaminy? Należy spożywać dużo cytrusów, kiwi, truskawek, papryki, brukselki, kalafiora, kapusty (też kiszonej) i dzikiej róży.