Zdrowe przekąski dla dzieci i ich zębów
Jakie przekąski wybrać, aby zadbać o zdrowie naszych dzieci? Czego unikać, a co wprowadzać do codziennej diety? Chcemy, by nasze pociechy były zdrowe. Nawyki, które będą z nami przez całe życie tworzą się już w dzieciństwie. Później, jeśli okazują się niezbyt dobre dla nas, trzeba wiele wysiłku, by je zmienić. Dlatego własnie tak ważnym jest zadbanie, by od poczatku zycia kształtować dobre nawyki, także te żywieniowe.
Przekąski, którymi karmi nas dzisiejszy świat nie należą do najzdrowszych. Dzieci przepadają za tym, co słodkie i chrupkie. Z tego powodu najczęściej sięgają po słodycze, chrupki i chipsy. Zawarty w tych produktach cukier jest bardzo niezdrowy. Staje się doskonałą pożywką dla bakterii, które odpowiadają za powstawanie próchnicy. Wolne od cukru nie są niestety napoje. Te gazowane i soki są istną kopalną cukru. Musimy w tym miejscu zaznaczyć, że cukier jest czynnikiem obniżającym pH w jamie ustnej, co ma negatywne konsekwencje dla jej zdrowia. Co w takim razie powinny jeść nasze dzieci? Poniżej przygotowaliśmy kilka produktów, które naszym zdaniem pomogą dostarczyć potrzebne młodemu organizmowi potrzebne dla jego rozwoju składniki, które zapewniają zdrowie.
Paski papryki
Słodka papryka, którą Twoje dziecko może łatwo zabrać ze sobą do szkoły jest kopalnią witaminy C. Wspomaga ona regenerację dziąseł i utrzymuje je w dobrej kondycji. Dzięki spożywaniu stripsów z papryki, Twoje dziecko dostarczy witaminę E wspomagającą układ odpornościowy oraz skutecznie zwalczy infekcję i zakażenia związane z dziąsłami.
Jogurt i płatki zbożowe
Wapń jest podstawowym minerałem budulcowym zdrowych i mocnych zębów. Przy wyborze odpowiedniego jogurtu kieruj się naturalnymi kawałkami owoców, bez sztucznych aromatów i obszernych ilości cukru. Świetnym dodatkiem będą pełnoziarniste płatki zbożowe. Tutaj też musisz być ostrożny, ponieważ wielu producentów dodaje spore ilości niechcianego cukru.
Marchew i masło orzechowe
Masło orzechowe to produkt bogaty w witaminę E. Z kolei marchew dostarcza witaminę A – podstawę solidnego układu odpornościowego. Zrozumiałe jest to, że dzieci nie będą tak zadowolone z pokrojonej marchewki jak z paczki chipsów. Jednak kiedy nauczymy je chrupać zdrowe przekąski, podziękują nam za to w przyszłości. Niestety zdrowie wymaga czasem wyrzeczeń.
Tuńczyk i pełnoziarniste krakersy
Witamina D, która obecna jest w tuńczyku pomaga przyswajać wapń do naszego organizmu. Pamiętajmy aby nie przesadzać z ilościami jego spożywania w ciągu tygodnia. Krakersy mogą zastąpić wspominane chipsy. W ten sposób dostarczy się swoim dzieciom sporo przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za układ odpornościowy. należy pamiętać przy wyborze krakersów o tym, że muszą być pełnoziarniste. Zwykłe posiadają zbyt dużo rafinowanych węglowodanów, które nie służą budowaniu zdrowia.
Indyk, chude mięso, ser
Indyk to lider wśród mięs. Zawiera mało tłuszczu i węglowodanów. Sery nisko tłuszczowe są kopalnią wapnia oraz białka. Mimo ich wspaniałości nie wolno ich konsumować zbyt często. Zawierają jednak spore ilości tłuszczu, który nie jest wskazany w diecie młodego człowieka. Jednak są konieczne do tego, by kości rozwijały się prawidłowo. Dobrze jest przygotować kilka razy w ciągu tygodnia posiłki zawierające te produkty.
Lukrecja i ksylitol
Jak mówiliśmy, dzieci lgną do tego, co jest słodkie. Trudno jest znaleźć zdrowe przekąski, które będą jednocześnie słodkie i niezawierające cukru. W tym miejscu przychodzą nam z pomocą lukrecja i ksylitol. Oba te składniki są słodkie, a zawarte w nich cukry nie tylko nie stają się pożywką dla bakterii, ale także skutecznie walczą z powstawaniem i rozwojem próchnicy. Kiedy dziecko będzie chciało sięgnąć po coś słodkiego możemy mu podać lukrecję, bądź słodycz zawierający ksylitol. Cukru z brzozy możemy użyć także do pieczenia, co obniży kaloryczność wypieków.