Blog

Zaburzenia smaku

Jak wszyscy zapewne wiemy, smak to jeden z naszych pięciu podstawowych zmysłów. Dzięki procesowi przekształcania bodźców chemicznych w elektryczne, możemy odczuwać i rozróżniać różne smaki, jak słodki, kwaśny, słony, gorzki i pikantny. Zaburzenia smaku występują, gdy na jednym z odcinków przekazywania bodźców dochodzi do nieprawidłowości. Same przyczyny i charakter tego typu zaburzeń są różne. Dla przykładu, coś może być nie tak z naszym węchem, jako, że ten zmysł jest ściśle powiązany z naszym zmysłem smaku. Czasem wszystko może być w porządku z naszą drogą smakową i samym zmysłem, lecz, z powodu zaburzeń powonienia, i tak nie czujemy smaku. Wszystko ze względu na to, że musimy czuć pokarm aby móc go smakować.

Charaktery zaburzeń smaku:

Ilościowy, czyli intensywność smaku:
Ageusia: brak odczuwania wszystkich smaków,
Hipogeusia: osłabione odczuwanie smaku,
Hypergeusia: zbyt silne odczuwnaie smaku.
Jakościowy, czyli jak odczuwamy smak:
Parageusia: nieprawidłowe odczuwanie smaku,
Cacogeusia: ucuzcie smaku jest zawsze nieprzyjemne,
Phantogeusia: omamy smakowe, kiedy to odczuwamy smak pomimo braków bodźców uruchamiających ścieżkę smakową.

Zaburzenia smaku

Zaburzenia smaku mogą być wrodzone, ale także nabyte, chociażby poprzez radioterapię, wszelakie choroby ogólnoustrojowe infekcyjne i pasożytnicze lub metaboliczne, zaburzenia witaminowo-mineralne, urazy w rejonie mózgoczaszki czy po prostu wiek, jako, że dotykają one ludzi po 60 roku życia.

Jak je rozpoznać i zapobiegać im?

Jednym z najczęstszych symptomów zaburzeń smaku może być brak apetytu i niedojadanie, które doprowadza do niedożywienia będącego powodem anemii, zaburzeń koncentracji czy wypadania włosów. Kiedy zauważymy u siebie pierwsze objawy, lub podejrzewamy, że z naszym zmysłem smaku jest coś nie tak, powinniśmy udać się do specjalisty w celu rozpoczęcia terapii. Aby utrzymywać nasz zmysł smaku w dobrej kondycji, warto zadbać, by nasze posiłki pobudzały prace ślinianek swoim wyglądem i zapachem (dodawanie ziół i kolorowe zestawienia bardzo pomagają). Jedzenie powinno być podawane na czystych naczyniach, w zadbanym pomieszczeniu. Suplementy diety bogate w białko i będące wysokoenergetyczne również pomagają, jeśli nie jesteśmy w stanie zjeść wiele pomimo tego, że nasze jedzenie jest zdrowe, kolorowe i bogate w witaminy.

Marcelina Dobrowolska

Jestem na 3 roku stomatologii na jednej z polskich uczelni medycznych. Poszłam w ślady rodziców, którzy nauczyli mnie, jak odpowiednio dbać o higienę jamy ustnej. Udzielam się na tym blogu, gdyż sądzę, że mogę pomóc w dostarczeniu rzetelnych informacji na tematy związane z tematyką zdrowia zębów i dziąseł. Uważam, że zawsze warto zdobywać nowe informacje o znanych nam dobrze rzeczach.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button