Jaki wpływ na zęby ma mleko sojowe?
Mleko sojowe to produkt, który widujemy w kuchniach coraz częściej. Staje się też ono popularnym składnikiem współczesnych diet. Ten wywodzący się z Chin produkt powstaje poprzez moczenie ziaren soi w wodzie. Ten prosty proces pozwala na przygotowanie go w domu bez większych problemów. Pytanie tylko, czy jest ono zdrowe dla naszych zębów?
Wady i zalety
Mleko sojowe jest dużo zdrowsze dla naszego serca – w przeciwieństwie do mleka zwykłego, nie zawiera ono cholesterolu. Pozwala to na uniknięcie przewlekłych chorób serca i krążenia. Mleko sojowe czyni też nasze naczynia krwionośne bardziej elastycznymi, co ma pozytywny wpływ na ciśnienie. Regularne picie mleka sojowego zmniejsza też ryzyko depresji, cukrzycy i osteoporozy, a także pomaga ludziom cierpiącym na bezsenność. Wydawać by się mogło, że jest ono w pełni nieszkodliwe, prawda? Błąd – picie zbyt dużych ilości może doprowadzić do problemów z tarczycą i zmniejszenia produkcji testosteronu, co wiąże się z ryzykiem bezpłodności.
Wpływ mleka sojowego na zęby
Niestety, mleko sojowe nie jest zdrowe dla naszych zębów. Bakterie będące częścią naturalnej flory w naszej jamie ustnej produkują jeszcze więcej kwasu, jeżeli pożywiają się tym produktem. To zwiększa ilość produkowanej płytki nazębnej, która może się przekształcić w kamień nazębny i spowodować ubytki oraz osłabienie szkliwa. Najlepiej jest pić mleko sojowe w małych ilościach, raz w tygodniu. Jeżeli jesteśmy z kolei jego większymi entuzjastami, dobrze jest pić je przez słomkę, aby ograniczyć jego kontakt z zębami.