Czy patogeny jamy ustnej są oporne na środki antyseptyczne?

Na łamach czasopisma „International Journal of Dental Hygiene” opublikowano badanie, z którego wynika, że bakterie Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus oraz inne patogeny znajdujące się w jamie ustnej mogą być oporne na działanie leków antyseptycznych. Autorzy badania dodają, że oporność może po pewnym czasie wzrastać.
Badanie opublikowane 21 października we wspomnianym czasopiśmie to prawdopodobnie pierwszy przegląd, który uwzględnia częstotliwość występowania i proporcje bakterii opornych na środki antyseptyczne u pacjentów stomatologicznych. Dzięki niemu lekarze i właściciele gabinetów stomatologicznych otrzymają pomoc w podejmowaniu istotnych decyzji oraz zdobywaniu wiedzy na temat rozsądnego stosowania leków antyseptycznych. Autorami pracy zostali członkowie zespołu kierowanego przez dr. Carlosa Ardillę – periodontologa i profesora Uniwersytetu Antioquia w Kolumbii.
Brak badań nad opornością na antyseptyki
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe to spore zagrożenie dla zdrowia publicznego. Amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention podaje, iż w 2019 roku wspomniana oporność była przyczyną śmierci nawet 1,2 miliona osób na całym świecie. Co roku w Stanach Zjednoczonych prawie 3 miliony ludzi borykają się z infekcją związaną
z opornością na antybiotyki.
W celu zbadania częstotliwości występowania i proporcji oporności bakterii na antyseptyki stosowane w stomatologii przeprowadzono przegląd pięciu randomizowanych badań klinicznych z lat 1994-2021, w których udział wzięło 442 pacjentów. Wykorzystano tylko te badania, które obejmowały pacjentów zdrowych oraz dane z analizy fenotypu i wyniki wrażliwości na środki przeciwdrobnoustrojowe. Czas obserwacji wynosił od 10 dni do 12 miesięcy.
Odporność na chlorhekdysynę i triklosan
Oporność na chlorheksydynę wykazują u pacjentów zagrożonych ryzykiem występowania próchnicy bakterie Streptococcus mutans i Lactobacillus acidophilus, natomiast oporność na działanie triklosanu charakteryzuje gatunki Gram-ujemnych bakterii Veillonella u pacjentów z zapaleniem dziąseł. Ponadto, według autorów wspomnianego badania, po upływie sześciu miesięcy obserwacji nastąpił niewielki wzrost liczby szczepów opornych.
Choć cztery ze wszystkich analizowanych badań sklasyfikowano jako te dobrej jakości, to jedno z nich było obarczone ryzykiem błędu stomatologicznego. Badacze podkreślili jednocześnie, że uwzględnione wyniki były bardzo różnorodne w zakresie ich zaprojektowania, cech badanych pacjentów oraz rozpoznanych patogenów.
Zródło: International Journal of Dental Hygiene, dentonet.pl