Szukaj szczoteczki

Ksylitol – naturalny cukier, chroniący przed próchnicą

2 listopada 2017

Coraz modniejsze stają się pasty do zębów o naturalnym składzie, często także bez zawartości fluoru. Jedną z substancji, która często się w nich znajduje jest ksylitol – tak zwany alkohol cukrowy. Jak jest pozyskiwany? Jaki jest jego wpływ na naszą jamę ustną?

Czym jest ksylitol?

Ksylitol to naturalny cukier, pozyskiwany najczęściej z drzewa brzozy. Ma ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru białego, ponieważ nasz organizm przetwarza go przy minimalnym udziale insuliny. Nie fermentuje w układzie pokarmowym.

W kuchni, ksylitol może być używany do doprawiania potraw, przy czym bezpiecznie mogą go stosować nawet diabetycy oraz osoby z nietolerancją glukozy. Jest on prawie dwukrotnie mniej kaloryczny od cukru! Według FDA i JEFCA, spożywanie ksylitolu jest bezpieczne, niezależnie od dziennie przyjętej dawki.

Działanie ksylitolu na jamę ustną

Aby rozważyć tę kwestię, musimy bliżej przyjrzeć się temu, jak powstaje próchnica.

Do powstania zmian próchnicowych, niezbędne są cztery czynniki:

  • bakterie, które są odpowiedzialne za rozwój tej choroby
  • cukry – bakterie aby żyć, potrzebują cukrów. Gdy je otrzymają, wytwarzają kwasy obniżające poziom pH w ustach, które spada poniżej 5,5. Taka wartość sprzyja demineralizacji szkliwa, czyli tworzy otwartą drogę dla próchnicy,
  • podatność zębów – kwasy produkowane przez bakterie niszczą szkliwo zębów. Jeżeli szkliwo jest już osłabione bądź podatne na ich działanie – powstają ubytki,
    czas.

Dużą rolę w dbaniu o zdrowie jamy ustnej odgrywa ślina. W naszej buzi, pełni ona kilka podstawowych funkcji:

  • odżywczą – pomaga dbać o prawidłowy skład mineralny zębów,
  • ochronną – pozwala ograniczyć ilość bakterii przylegających do szkliwa,
  • buforującą – przywraca naturalne pH w jamie ustnej,
  • obronną – ma zdolność do niszczenia bakterii,
  • trawienną – zawiera w sobie enzymy trawienne, które biorą udział w pierwszym etapie trawienia pokarmów.

Niestety – ślina potrzebuje około 60 minut na powtórną regenerację swojego pH. Dlatego też podjadanie przez cały dzień nie służy naszym zębom i utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w jamie ustnej.

Tu uwidacznia się przewaga ksylitolu nad zwykłymi cukrami. Jako że nie podlega on fermentacji – nie może zostać zamieniony w kwasy przez bakterie, znajdujące się w jamie ustnej. Pomaga on przywrócić właściwy poziom pH w jamie ustnej. Ponadto, zwiększa wchłanialność soli wapnia, fosforanów i fluorku w strukturę szkliwa, dzięki czemu wzmacnia je i uodparnia na ataki bakterii.

Ksylitol pomaga chronić zęby przed próchnicą także dzięki temu, że zwiększa wytwarzanie śliny, której dobroczynny wpływ na uzębienie już przybliżyliśmy. Jego właściwości wpływają na poprawę właściwości odżywczych i buforujących śliny. Może warto więc zaopatrzyć się w gumę do żucia, wzbogaconą tym cukrem?

W ponad 300 badaniach naukowych potwierdzono, że ksylitol jest w stanie cofnąć próchnicę o nawet 50%.

Od kiedy należy przeciwdziałać próchnicy?

Nie czekaj na rozpoczęcie walki z próchnicą do momentu, gdy na twoich zębach pojawią się pierwsze czarne plamki! Profilaktykę warto rozpocząć od pierwszych lat życia. Można na przykład wcierać dziecku w nowe mleczne zęby ksylitol bądź zakupić mu pastę do zębów, która poza fluorkiem będzie zawierała także ten cukier.

Badania pokazują, że żucie gumy z ksylitolem w okresie ciąży, zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy u dziecka w wieku pięciu lat o 70%! Być może profilaktykę warto rozpocząć nawet zanim maluch przyjdzie na świat? Jeżeli natomiast dziecko będzie miało ochotę na słodycz – dajmy mu cukierek czy lizaka z ksylitolem. Nie tylko nie zaszkodzi on tak, jak zwykły cukier, ale i pomoże przeciwdziałać powstawaniu zmian próchnicowych.

Ksylitol to substancja, która od wielu lat jest ceniona na rynku produktów stomatologicznych. Jej popularność rośnie jednak dopiero w ostatnim czasie. Sięgnij po jeden z naszym produktów z tym cukrem w składzie – a na pewno odczujesz jego pozytywny wpływ na uzębienie.

Kategoria : Blog | Tagi: ,